Affinity Photo Basics

Affinity Photo is hard op weg Photoshop te vervangen. Het is veel goedkoper (55,-) maar lijkt er verder precies op. Je vindt zo snel je weg. De tips hier vormen een supercompacte cursus voor de gehele basis. Zowel voor beginners als gevorderden.

Cmd op de Mac = Ctrl op Windows. 
Er is een levendige Help Community en veel gratis tutorials.
Zie ook de Affinity Photo Review op aartjan.nl/blog

Foto verbeteren (auto-levels)

Boven in de balk staan knoppen voor Auto Levels, Auto Contrast, Auto Color en Auto White Balance.  Vaak is één of meerdere van die meteen al goed.

Of bekijk zelf de Levels (-L) of nog beter Curves (-M) en pas die handmatig aan. Dit gaat automatisch meteen in een Layer, dan kun je het altijd later nog aanpassen.

Basisdingen

 • ⌘-Z om stappen terug te gaan, ⌘-Shift-Z de andere kant op.
 • Bekijk elk beeld ook op 100% (-1).
 • Zoom met ⌘+ en ⌘-. Passend in venster is -0
 • Sleep met Spatie om te scrollen.
 • Tik de Tab-toets om de interface te laten verdwijnen. Ctrl-⌘-F voor full screen.
 • Met Window > Separated mode krijg je o.a een dubbele rij Tools met onderaan de handige kleur-ikonen voor Voorgrond / Achtergrond. Of kies View > Dock Tools UIT of View > Customize Tools
 • ⌘-H (verberg selectielijn) kun je zelf aanmaken in de Voorkeuren > shortcuts, want in het menu View heet dat hier Hide Pixel Selection. Tip: maak er bijv ⌘-Alt-Shift-H van, want ⌘-H is er al system wide.

Crop (bijsnijden)

Kies de letter C (bekijk ook de tooltips: hover over een gereedschap of knop). Klik nogmaals een tool /shortcut voor varianten. De opties zie je in de balk bovenaan. Je kan hier ook een Ratio kiezen (of pixels voor een specifieke grootte zoals 640 x 480 pixels). Trek een vakje en kies Enter of dubbeklik. Roteren of rechtzetten kan buiten de selectie, je ziet je cursor dan veranderen. In de balk is ook een Straighten-knop.

Sharpen

De allerlaatste handeling is vaak Sharpen: Filter > Unsharp Mask. Vrijwel elk beeld heeft sharpening nodig. Zeker als het gedrukt gaat worden. Dan moet het zelfs iets teveel. Het nieuwe Clarity filter is ook goed.

Bewaar als .afphoto, JPG / PNG

Bewaar als .afphoto als je het origineel met lagen wil bewaren. Hoeft dat niet, kies dan Export > JPG. Dat kun je direct in drukwerk en websites gebruiken, en delen met anderen. Als het voor internet is, doe dan ⌘-Alt-Shift-S preset JPG High. Let dan ook op de grootte: maximaal 1500 pixels. Anders is het veel te groot en te traag voor internet. Heb je transparantie nodig, kies dan de preset PNG.

Healing brush / verwijderen / klonen

Verwijder kleine vlekjes en pukkeltjes met de Healing Tools (J). Verwijder grote dingen via een vrij nauwe selectie (maar wel niet iets groter), en dan Edit > Fill  >  Inpainting (of Shift-F5). Werk bij met Clone Stamp (S): klik met Alt om het origineel te kiezen (datgene wat je wilt klonen), laat Alt dan los en verf nu over de andere plek. Brush groter en kleiner: ] en [. Zachter en harder: klik en sleep met Ctrl-Alt.

Selecteren

Selecteren kan op veel manieren, je hebt ze allemaal regelmatig nodig:

 • Met Rechthoek (M) of Ellips (nogmaals M). Control voor erbij, Alt voor eraf.
 • Met de Lasso (L)
 • Met Quick Selection (W) of Magic Wand (nogmaals W). Bekijk de opties.
 • Op meerdere manieren kun je de selectie achteraf aanpassen, met de knop Refine.
 • Selecteren via Quickmask (Q). Zo kun je met een Brush (B) of met een verloop (G) selecteren. Brush (B): met wit kun je deselecteren, met zwart selecteren. Kies X om zwart-wit om te draaien. Verlaat Quickmask met Q.
  Verloop (G): trek een lijn, verlaat Quickmask met Q en je hebt je gradient-selectie. Bijvoorbeeld om een lucht donkerder te maken.
 • Een sneltoets zoals ⌘-H (verberg selectielijn) kun je zelf aanmaken in de Voorkeuren > shortcuts: in het menu View heet dat Hide Pixel Selection.
 • Deselect: klik ernaast, of Cmd-D
 • Inverse (selectie omkeren): Cmd-Shift-i
 • Selectie aanpassen (in Photoshop was dat: Select > Transform): Quick mask (Q), pak de Move tool (V) en pas de selectie aan met de hendels.

Verplaatsen / Transform

Selecteer iets met M, kopieer en plak, en kies de Verplaats-tool (V). Met alle hendels heb je hier ook meteen de Transform Tool (met opties via rechtsklik). En als je in Quickmask (Q) zit, pas je zo alleen de selectieVORM aan.

Masks en Adjustment layers

Aanpassingen doe je direct met Levels (-L) of nog beter Curves (-M). Je krijgt een Adjustment Layer in je Lagen-palet. Je kan ook op het Adjustment-Layer-icoon klikken, het tweede ikoon onderin je layers, voor andere aanpassingen.

Klik op het Masker-ikoon (het eerste ikoon onderin je layers) om de selectie aan te passen. Wit is geselecteerd, zwart niet, grijs er tussenin. Gebruik bijvoorbeeld Brush (B) of Gradient (G) om selecties/maskers aan te passen.

Brush groter en kleiner: ] en [. Zachter en harder: klik-sleep met Ctrl-Alt. Zwart-wit omdraaien: X.

Layers

Het Layer-palet wijst zich grotendeels vanzelf. Klik de vinkjes om lagen aan- of uit te zetten. Sleep voor de volgorde. Groepeer met het groep-icoon onderaan. Wijzig namen van layers. Transparantie afstellen met de Opacity. Bekijk de opties via Rechtsklik, zoals Merge Down (⌘-E). Er zijn maar een paar dingen die niet meteen duidelijk zijn:

 • Alleen in de geselecteerde layer kan je wat doen.
 • Een Adjustment Layer werkt op alle layers daaronder. Wil je de Adjustment alleen op 1 layer, sleep hem dan OP die layer
 • Cmd-klik een layer of masker om die selectie weer actief te maken

Afmetingen aanpassen

Cmd-Alt-i. Resample aanvinken als je wilt verkleinen. Grofweg: kleine plaatjes zijn 500 pixels, grote voor internet zijn 1500 pixels max, grote voor druk zijn onbeperkt of 5000 pixels.

Handelingen automatiseren

Dit heet Batch: als je heel veel beeld op eenzelfde manier moet behandelen.

Pro Tip huid bewerken

Kies Filter > Frequency Separation. Zet de High Frequency uit in je lagenpalet, en selecteer de Low Frequency layer. Pak de Blemish Removal Tool (langklik het pleistertje in de Tools). Klik, of klik-en-sleep, allebei met een iets ander effect. Pak dan de Healing Brush Tool: klik eerst met Alt, en sleep over stukjes huid. Zet dan de High Frequency weer aan. In deze layer kan je met de Inpainting Brush (ook bij het pleistertje) verder bijwerken.
Bijlage: oefeningen

Gedeeltes lichter maken

Bijvoorbeeld om een gezicht lichter te maken, of om donkere details terug te brengen: Kies ⌘-L of ⌘-M. Maak drastisch lichter. Klik het masker-ikoon om verder te bewerken: omkeren  met Cmd-i,  en verf met een zachte zwarte of witte Brush (B) de lichte delen in. Pas de transparantie van de Adjustment layer aan.

Lucht donkerder met Gradient en Quick Mask

Tik Q voor Quick mask. Check of je Zwart en Wit als voorgrond / achtergrond hebt. Tik G voor Gradient. Trek een lijn van boven naar beneden in de lucht (evt met shift). Verlaat Quick mask met Q. Draai evt de selectie om met Cmd-Shift-i. Kies Adjustment Layer > Levels en maak donkerder.

Kleurcorrectie tanden

Selecteer tanden, kies Adjustment Layer > Color Balance. Maak ze blauwer en lichter. Doe hetzelfde bij ogen en/of oogwit. Aanpassen van de selectie kan door een masker erbij aan te klikken.

Ogen groter met Liquify

Kies Liquify Persona (helemaal linksboven in de balk). Wijst zich verder vanzelf, bekijk alle opties.

Huid verbeteren

Werk eerst bij met de Spot healing brush (J). Selecteer dan een stuk huid (vergeet de Feather niet) en dupliceer (Cmd-J). Maak glad met  Filter > Noise > Median, of met Filter > Blur > Surface Blur / of Gaussian Blur. Experimenteer met de settings. Kies evt Layer Mode > Screen (Bleken) en verlaag de transparantie van de layer.

Collages en Layer Masks

Plak een foto in een andere foto. Er verschijnt een nieuwe Layer. Maak nu een selectie in de bovenste foto en klik in de Layer op het Masker-icoon (hou evt Alt ingedrukt voor een omgekeerde selectie). Pas het Masker verder aan, bijvoorbeeld met een Brush: met Zwart maak je doorzichtig, met wit omgekeerd.

Tekst

Klik de tekst-tool (T). Maak tekst en probeer alle opties, zoals tekstkleur en lettertype. In de Layers zie je de tekstlaag. Transform doe je met de hendeltjes. Klik onderaan de layers op het icoon FX voor allerlei effecten zoals drop shadows. Ook via Window > Styles kan je effecten zoals metalen tekst aanzetten.

Scherptediepte

Oftewel de Apple Portretmodus van de iPhone 7 Plus. Tik ⌘-J (kopietje). Sleep in deze laag met de Selection Brush (W) om een voorgrond-selectie te maken. Heb je teveel, sleep dan weer met Alt. Preciezer kan met een kleinere tool (sneltoets [ en ] ).

Klik op het masker-ikoon, onderaan het Lagenpalet. De selectie kun je hier nu verder bijwerken met een witte of zwarte Brush, klein of groot ([ of ]) en zacht of hard (klik-sleep met Ctrl-Alt). Keer eventueel het masker om met ⌘-i.

Klik op de achtergrondlaag en doe Filter > Blur > Depth of Field of Lens Blur. Stel die af, en Klaar!

 


Duotone en Multichannel – minpuntjes

Duotone (met Pantone) en MultiChannel zijn er nog niet in Affinity Photo.
Je kan de Channels wel zien en editen via View > Studio > Channels, maar dit is anders dan in Photoshop. Je kan met rechtsklik Spare Channels toevoegen.

Bij Document > Color Format kan je er CMYK / LAB / Greyscale van maken, ook in 32 bit, maar Multichannel zit daar niet bij, en Duotone ook niet.

Alhoewel beiden tegenwoordig minder nodig zijn. Ten eerste omdat omzetten naar CMYK alleen nog tijdens het maken van een PDF gebeurt. En ten tweede omdat Full Colour drukwerk inmiddels goedkoper is dan steunkleur. Duotone kan je dan simuleren in RGB via Layer adjustment > Recolor: je kan daar bijvoorbeeld op de knop “Sepia” klikken.

De Channel Mixer is er ook nog (bij Adjustment Layer), bijvoorbeeld om rood en blauw om te wisselen voor Infrarood fotografie, zodat de lucht weer blauw is. Voor totale controle bij het omzetten naar zwart-wit is er Layer adjustment > Black & White.

Maar: toch wel een gemis. Heel specifieke dingen met Multichannel en Duotone zoals drukwerk in huisstijl PMS-kleuren, of zwart-wit-fotografie met meerdere inkten kan dus niet in Affinity Photo. Duotone en Pantone kan overigens wel met Affinity Designer. Zie ook:
https://vimeo.com/192599699
https://vimeo.com/149265352