Fake News

Fake news is overal, en is zelfs big business. In Brazilië is nu bijvoorbeeld meer dan 95% van de nieuws-items die op sociale media circuleren FAKE. Een van de redenen is dat de echte nieuwsmedia daar vaak achter een betaalde knop zitten op internet. Publiciteitsbedrijven geven daar miljoenen uit aan fake news, nu bijvoorbeeld om een politieke kandidaat zwart te maken. Dit kan via Facebook, maar is daar inmiddels verplaatst naar Whatsapp-groepen.

Wat kunnen we er tegen doen? Om te beginnen kan je leren hoe makkelijk het is om fake news te maken. Dat zie je in deze opdracht.

Zoek twee verschillende nieuws-sites. Verander daar het bericht: verander de koptekst, herschrijf de gehele eerste alinea en verander het plaatje. Dat doe je in de code: Rechtsklik > inspecteer element. Klik het driehoekje van hetgeen je wil wizigen (bijvoorbeeld de H1). Dubbelklik daar dat wat je wil wijzigen, zoals de tekst of de SRC= bij het plaatje. De url van je nieuwe plaatje kun je inplakken bij SRC=”jouwurl.jpg”.

Maak er screenshots van: ⌘-Shift-4 en dan Spatiebalk. Klik. Bewaar de screenhots, zet die op je social media, en lever het in op de OneDrive map (zie je mail).