Formulieren

Je kan formulieren maken met plugins als Contact Form 7. Via zo’n Webformulier kan je de antwoorden ontvangen in een email of in een database. Dat kan allemaal NIET als je op papier of drukwerk formulieren maakt, zelfs niet met invulbare PDF’s.

In Contact Fom 7 zit een kant-en-klaar contactformulier als voorbeeld. Die kun je met de shortcode die daarboven staat in elke pagina zetten. Je hoeft niks aan te passen.

Maar als je wil kan je het wel aanpassen, en uitbreiden tot je eigen formulier, met allerlei soorten velden, via de knoppen bovenaan. Zoals een dropdown (1 keus mogelijk uit een lange rij), radio button (keuzerondjes), selectievakjes (meerdere keuzen mogelijk) en tekstvelden. Bij elke code moet je een tekst zetten (dat is de vraag zelf), in HTML-code, bijvoorbeeld een <p> of een <label>. Hieronder een paar voorbeelden. Label kan niet bij radiobutton of checkbox, dus dan doe je een <p>:

<p> Maak een keuze:
[radio radio-80 default:1 "Man" "Vrouw"]</p>

<p> Welke kleuren wil je allemaal?
[checkbox checkbox-557 "rood" "groen" "blauw"]</p>

<label> En hoeveel wil je er in totaal?
[select menu-611 "1" "2" "3" "4" "5" "6" "7" "8" "9" "10"]</label>

[submit "Verzenden"]

Bovenstaande tekst kan je op die manier maken of zelfs inplakken, bijvoorbeeld zo (het standaard stukje over Naam en Email kun je laten staan, want die heb je in elk formulier nodig):

Daarna kun je ook nog de tab “Mail” aanpassen: dat is de mail jijzelf ontvangt. Je kan bijvoorbeeld de gehele code van je formulier (of stukjes daarvan) inplakken, en inkorten en herschrijven.

De ingevulde antwoorden krijg je met dit soort codes:
[radio-80] of [checkbox-557] of [menu-611].
Zie de voorbeelden hierboven en onder: