Met restaurant

Plaatjes en galeries

Je kan plaatjes invoegen door ze simpelweg in een bericht te slepen, of via de knop Media toevoegen bovenaan de editor, of via de knop Media in het menu. WordPress maakt de versies voor thumbnail / medium / groot. Ook het origineel wordt bewaard.

Als het plaatje in het bericht staat, kun je het vergroten en verkleinen met de hendels. Maar je kan ook meer doen via Klik > Potlood-ikoon > bewerken. Zoals uitlijning in de tekst, de Alt-tekst of een bijschrift. Kies Link naar Media-bestand zodat je op het plaatje kan klikken voor een vergroting. Dit staat standaard niet aan, dus dat moet je zelf bij elk plaatje en elke galerie doen!

Je kan plaatjes ook in een Galerie zetten, zoals je hierboven ziet. Via de knop Media toevoegen > Galerij aanmaken. Bekijk de opties; en kies hier ook Link naar Media-bestand. De opties krijg je ook via het Wijzig-ikoon (potloodje).

Lightbox / Fancybox

Activeer de plugin Easy Fancybox. Op deze pagina is dat ook gebruikt. Met zo’n plugin kun je op elk plaatje klikken voor een vergroting in een pop-up venster. Je kan dit op allerlei manieren afstellen bij Plugins > Easy Fancybox > Instellingen. 

Onderschriften en Alt-tekst

Bij elke plaatje heb je Titel, Onderschrift, Alt-tekst en Omschrijving. De Alt-tekst is het belangrijkst (voor Google) dus die moet je eigenlijk altijd invullen. Deze komt ook als onderschrift in de pop-up te staan bij Easy Fancybox. Maar het echte Onderschrift zie je meteen al, voordat je er op klikt, in de tekst in de pagina.

Uitgelichte afbeelding

De knop voor Uitgelichte Afbeelding (featured image) staat altijd rechtsonder in de Editor. Meestal komt dat plaatje groot bovenaan te staan, zoals hier in dit template op deze pagina. Maar een ander template kan juist iets anders doen met zo’n afbeelding,

Plaatjes op ROCweb moeten goede jpg’s zijn, niet te groot (max 3 MB). Anders gaat de server op slot en moet je 5 min wachten.

Dit plaatje heeft extra Custom CSS Je kan plaatjes dus ook direct in een Bericht of Pagina slepen, zoals dit ROC-logootje hiernaast, dan is het geen galerie, maar gewoon een los plaatje op een bepaalde plek in de tekst.

Als je een bestaande web-pagina kopieert en inplakt, dan komen de plaatjes ook mee. Die plaatjes zijn dan links naar die originele website, en staan dan dus niet in jouw Library.

Heel grote plaatjes kan je beter eerst kleiner maken, met Photoshop. Dat gaat sneller en beter dan kanjergrote plaatjes in WordPress proberen te slepen.

Zie ook Plaatjes van Flickr in WordPress insluiten

Styling met Custom CSS

Activeer Simple Custom CSS bij de Plugins. Nu kun je ALLES qua design van je website veranderen. Afgeronde hoeken, drop-shadows, effecten bij een hover: kan met CSS via Weergave > Custom CSS. Bekijk met rechtsklik > Inspecteer element hoe je het plaatje in de CSS kan aanroepen, oftewel in welke HTML-elementen het staat.  Hier op deze pagina is dat bijvoorbeeld een img in een class=gallery. Voor afgeronde hoeken en een animatie tijdens de hover plak je dit bij de Custom CSS  (verander naar wens):

.gallery img {border-radius:10px; transition:all 0.5s !important;}
.gallery img:hover {transform: scale(1.2) rotate(10deg) !important;}

Audio en Video embeds

Video en audio kun je uploaden naar de Media Library, maar het is veel beter om video’s van Youtube / Vimeo (of muziek van Soundcloud) direct in te plakken met de url:

http://youtu.be/mxzgwJ8tSE0 wordt dan meteen zo afgebeeld:

Meer informatie over WordPress embeds.

Video Gallery

Met een plugin als Vimeography kun je een video gallery maken. Dat is mooier en sneller dan simpelweg veel video’s onder elkaar zetten. De plugin is gratis, maar de mooiere thema’s zijn betaald. Er zijn veel alternatieve plugins zoals Tubepress en Vimeo Video Wall.

Gallery plugins: NextGen

Er zijn ook gallery plugins die nog meer mogelijkheden bieden. Als je dat wil, probeer dan eerst NextGen, dat is de bekendste.