Hoe blijf je anoniem op het internet?


Warning: curl_getinfo() expects parameter 1 to be resource, null given in /var/www/vhosts/rocweb.nl/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 501

Warning: json_decode() expects parameter 1 to be string, array given in /var/www/vhosts/rocweb.nl/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 520

Warning: curl_close() expects parameter 1 to be resource, null given in /var/www/vhosts/rocweb.nl/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-icons/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 522

Veel mensen weten niet het verschil tussen hun online privacy en anonimiteit op het internet. Maar toch is dit een heel groot verschil. Want al ben je anoniem op het internet. Dan weet niemand wie je bent, maar websites weten wel wat je aan het doen bent op je internet. Dus is het wel zo veilig dan? Online privacy is juist tegenovergesteld. Mensen weten wie je bent maar ze weten niet wat je doet. Toch is het belangrijk dat beide geheim blijven en zou niemand hier toegang tot moeten hebben. Maar als je gebruik maakt van het internet word je echt overal en altijd gevolgd. Zelfs als je online een pizza besteld kunnen mensen en websites dat nog zien. Dit mag officieel niet maar toch gebeurt het echt, en er zal ook niks aan gedaan worden. De enige die ervoor kan zorgen dat je niet gevolgd word op het web, ben jij.

 

Anoniem surfen op het web klinkt veel moeilijker dan het daadwerkelijk is. Het lijkt wel allemaal Spaans, maar het is echt met een paar klikken gedaan! Het eerste wat je nodig hebt om anoniem op het internet te zijn is een VPN-server (virtual private network). Het staat eigenlijk gelijk aan een slot. Je doet het slotje om je onlinedata heen. En niemand kan erbij. Een VPN-server zorgt er namelijk voor dat jij een ander IP-Adres hebt dan jij daadwerkelijk hebt. Een IP-Adres is een nummer waar jouw apparaat aan is verbonden. Elk apparaat heeft dit en dat kan getraceerd worden. Zo kan je altijd gevonden worden. Het is dus eigenlijk je online huisadres. Maar de VPN-server verbergt jouw IP-adres. Helemaal anoniem is het niet, omdat de mensen die deze VPN-server hebben gemaakt wel alles kunnen zien. Als je helemaal anoniem wilt surfen kan je het beste een VPN downloaden uit het buitenland met soepele regels. Niet overal kan je veilig internetten als je gebruik maakt van een VPN-server. Op je werk kan jouw internetgedrag bijvoorbeeld gecontroleerd worden. Thuis is het wel veilig omdat je dat zelf instelt. Al heb je daar wel meer apparaten die getraceerd kunnen worden, maar als je die op een VPN aansluit zit je goed. Het aller veiligste is om in een Cafeetje of koffietentje te surfen. Want hier kom je maar één keer en ben je niet verbonden met andere apparaten in dat pand. Ook is het heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je nergens, maar dan ook nergens inlogt. Bijvoorbeeld op twitter, facebook of google. Als je op welk platform maar ook inlogt, ben je gelijk weer te vinden. Niet heel makkelijk, maar iemand die jou echt wilt volgen heeft dan binnen een seconde toegang tot jouw informatie.

 

Je kan ook gebruik maken van de browser, Tor. Tor is een browser waarbij je volledig anoniem bent op het internet. Ook heb je toegang tot het deepweb en darkweb. Met Tor kan je alles doen behalve, net als bovenstaand, inloggen op sites als Whatsapp of Skype. Want dan log je in en ben je verbonden met een account. En dat account bevat zoveel informatie dat iedereen je weer kan vinden. Hier kunnen ze je IP-Adres vinden en kunnen ze je zelfs via het Tor browser nog vinden. Dus pas op met wat je doet als je anoniem wilt internetten.

 

 

 

 

 

 

 

Bescherming

Een VPN-server biedt je niet alleen anonimiteit aan op het internet. Het beschermt je ook tegen hackers die je volgen. Die proberen je bankgegevens te krijgen. Door jouw internetverkeer op slot te zetten kan hij wel op een moeilijke manier informatie van je bemachtigen, maar dan moet hij zoveel over je zien te vinden op verschillende platformen, dat het veel te veel werk is en ze het vaak niet eens meer proberen. Dus naast overheid die je volgt, ben je ook veilig voor hackers die je rekening leeg had willen roven.

 

Incognito modus

Veel mensen maken gebruik van incognito modus, of een privé venster. Omdat ze denken dat ze dan niet gevolgd worden. Maar het enige wat dit doet is automatisch cookies weigeren, en je zoekgeschiedenis wordt niet opgeslagen. Alle sites die je bezoekt in deze modus kunnen nog steeds je log zien, en je IP-Adres is ook zichtbaar voor iedereen die jou zou willen volgen. Heel veilig internetten kan je dit dus niet noemen.

 

Door wie?

Deze servers worden gemaakt door activisten, of nee. Hacktivisten. Dit zijn hackers die het belachelijk vinden dat de overheid je overal kan volgen en precies weet wat jij online doet. Daarom hebben zij deze servers gemaakt. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken als je op een VPN-server van hacktivisten zit. Zij houden namelijk geen logs (schema van alles wat je hebt aangeklikt) bij en doen niks met jouw informatie.  Ook is dit heel handig als journalist. Omdat journalisten soms dingen op moeten zoeken waarvan het beter is als anderen daar niet vanaf weten.

 

 

 

Alexander Klöpping (internetjournalist) over anonimiteit

 

Als journalist is het heel belangrijk om anoniem gebruik te maken van het web. Je moet je bronnen kunnen beschermen. Bijvoorbeeld, je bent aan het mailen met iemand die informatie heeft wat nuttig is voor jouw stuk. En je mailtje wordt onderschept, dan heeft degene met de informatie er al vlug geen zin meer in. Omdat zijn informatie nu niks meer waard is. Gebeurt dit je vaak, dan krijg je een naam en willen mensen minder vlug hun informatie met jou delen.

 

Als je in oorlogsgebied bent en je zoekt wat over de situatie van de oorlog. Kan het zien dat hackers of de overheid dit gaat zien. Dit wil je niet, want in sommige landen kan je in de gevangenis belanden als je iets opzoekt wat dat land een negatief beeld geeft. Als jij zoiets publiceert geef jij hen dat slechte beeld, en zullen ze niet blij met je zijn. Toch wil je het publiceren en is het dus beter dat zij niet van je internetgedrag afweten.

 

 

 

 

 

 

 

Wat is een betrouwbare VPN?

 

Een VPN biedt je dan wel anonimiteit op het internet, maar niets is altijd wat het lijkt dat het is. Zo heb je veel VPN die juist jouw informatie aftappen. Maar welke VPN zijn nou juist goed werkend en betrouwbaar?

AirVPN is een VPN gemaakt door een groepje ‘hacktivisten’ die het niet eens zijn met de privacy policy en vinden dat burgers en journalisten veilig moeten kunnen internetten zonder gevolgd te worden. Daarom hebben zij een VPN gemaakt waar mensen gebruik van kunnen maken voor een lage prijs.

 

NordVPN is een VPN uit panama. Doordat de mainserver zich in panama bevind is het moeilijk om te traceren en kan je veel opzoeken door de soepele regels die ze in landen als panama hebben.

 

ExpressVPN is een VPN wat zich bevind op de Britse Maagdeneilanden. Omdat ze op deze eilanden niet eisen dat mensen gegevens van klanten met de overheid delen hebben zij hier hun nestje gebouwd. Dit laat zien dat zij anonimiteit op het internet echt heel belangrijk vinden.

anoniem internet

 

Ik heb toch niks te verbergen?

Wat is internet privacy nou eigenlijk. Je kan het vergelijken met de deur van het toilet op slot draaien als je even naar het toilet gaat, of de gordijnen dicht doet als je gaat slapen. Niet alles hoef je te delen met de buitenwereld en dat geldt ook voor op het internet.

 

De meeste zeggen, het maakt mij niet uit als mensen meekijken. Ik heb toch niks te verbergen. Als iemand mijn facebook chat wilt lezen, ga je gang. Maar er word heel veel meer van je gelezen/gevonden dan de boze facebook berichtjes met je ex-vriend(in). En toch heeft iedereen wel iets wat hij of zij liever niet met de wereld deelt. Bijvoorbeeld hoeveel je verdient, je bankrekeningnummer of wat voor rare sites jij bezoekt. Maar als je constant gevolgd word worden ook reclames op je aangepast. Als jij veel opzoekt over je stiekeme wietplantage in de kelder, hoe ze het snelste groeien en waar je het kan bestellen. Ga je hier meer advertenties voor krijgen. De volgende dag gaat je moeder op de laptop en ziet ze al die advertenties die op jou zijn aangepast. En hoppa, gepakt! Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zo zijn er nog veel gegevens die je liever voor jezelf houdt. Dat is ook niet erg, iedereen heeft zo zijn geheimen en dat moet je voor jezelf houden. En dan is het toch vervelend als mensen en websites in je internetgedrag gaan snuffelen.

 

Vooral bekende Nederlanders hebben hier last van. Ook zij hebben geheimen. Maar zij worden herkend en heel het land zal hierop reageren. Als er beelden lekken van een bekende Nederlander waarbij er in haar mond wordt geplast gaat dit het hele land door. Iedereen ziet het voorbij komen op sociale media, en verpest dit haar leven omdat het zo viral gaat. Dus als je een flinke status hebt is privacy schending best vervelend. Hackers zullen er alles aan doen om wat van jou te vinden. En zelfs aan je internetgedrag kunnen mensen rare dingen over je vinden. Dus pas op met wat je allemaal op het internet uitspookt. Je wordt overal, maar dan ook echt overal op het internet gevolgd.

internet
internet

Word de eerste date altijd door een man betaald?

Bij een eerste date wordt het normaal gevonden dat de man de rekening betaalt. Maar waarom is dit eigenlijk? Vroeger was dit heel normaal omdat vrouwen eigenlijk geen werk hadden en vooral thuis zaten om voor de kinderen te zorgen en schoon te maken. De man was dus de enige met een inkomen en daarom werd er verwacht dat hij de rekening zou betalen op een date. Maar we leven nu in een andere tijd waar mannen en vrouwen gelijk zijn. Beide hebben vaak een betaalde baan en dus ook een gelijk inkomen. Maar waarom wordt er dan nog verwacht dat de man de rekening betaald?

 

De meeste mannen vinden het in deze tijd nog normaal dat zij betalen. Het geeft een goede uitstraling en je laat weten dat je het meisje waar je mee op date bent ook echt leuk vindt en er misschien nog wel een keer mee op date wilt. Ook is het vaak het initiatief van de man om een meisje mee op date te nemen. En dan zou het ook wel gek zijn om de vrouw te laten betalen voor iets wat jij wilde doen. Of het nou leuk was of niet, er wordt toch verwacht dat de man afrekent. Veel vrouwen vinden het zelf ook niet leuk als de man elke keer alles betaald, en betalen daarom soms ook de rekening.

 

Maar er zijn ook genoeg vrouwen die het volkomen normaal vinden als een man elke keer maar de rekening betaald. Dit is niet altijd even eerlijk want als de vrouw op date wilde, en misschien zelfs ook een hoger inkomen heeft dan de man, zou je eigenlijk denken dat de vrouw zou betalen. Veel mannen splitten ook de rekening, dit vinden de ‘meeste’ vrouwen niet leuk. Maar als je je date niet zo leuk vond is het niet gek dat je niet voor haar wilt betalen, en betekend dit ook vaak het einde van het contact tussen de twee. Het komt er dus eigenlijk op neer dat nog steeds, de man betaald. Tenzij het al de zoveelste date is of als de date toch niet is verlopen zoals gepland en de dates ophouden.

eerste date
eerste date

Welkom op deze website!

Hallo! Welkom op mijn website. Mijn naam is Niels van Uden en ik studeer Media & Redactie in Amsterdam.

Deze site gaat over het dorp waar ik woon, Naarden. Hier zijn een hele hoop afbeeldingen en artikelen te vinden over het dorp. Wat er te doen is, hoe het er uit ziet en nog veel meer.

Neem gerust een kijkje!