Opmaak van tekst

Een goede tekst is opgemaakt, oftewel geformatteerd. Het is verdeeld in alinea’s, er zijn tussenkopjes en er staat een titel boven. Cursiveringen geven nadruk, en vetgedrukt nog meer. Streamers laten teksten of citaten extra opvallen en opsommingen geven structuur. In deze opdracht doe je die opmaak op 16 manieren, zowel in Word als in WordPress.

Opmaak is wat anders dan Ontwerp

Opmaak is bijvoorbeeld vet, cursief, tussenkop, opsomming, bijschrift, streamer.
Ontwerp is bijvoorbeeld: kleur, lettertype, lettergrootte, interlinie en marges.

Een tekstschrijver doet zoveel mogelijk Opmaak en zo min mogelijk Ontwerp.

Opdracht

Gebruik al deze 16 manieren. Eerst in Word, met een tekst van jezelf. Plak dan die tekst in WordPress, en bewerk het daar verder. Lever het Word-document in en de link naar de webpagina. Lees de uitleg verderop en bekijk de drie korte filmpjes.

  1. De titel is een h1
  2. Alle tussenkoppen zijn h2
  3. Lees-verder-knop na de intro (alleen in WordPress, kan niet in Word)
  4. Streamers (in Word “Duidelijk citaat”, in WP “Blockquote”)
  5. Bijschrift bij afbeeldingen (in Word > rechtsklik op de afbeelding)
  6. Harde returns (paragrafen)
  7. Zachte returns met Shift return
  8. Vet
  9. Cursief
  10. Opsomming met nummers
  11. Opsomming met bullets
  12. Link intern
  13. Link extern (alleen in WordPress, kan niet in Word)
  14. Link no-follow (alleen in WordPress, kan niet in Word)
  15. Code (alleen in WordPress, kan niet in Word)
  16. Pre (alleen in WordPress, kan niet in Word)

Titel is h1, tussenkopjes zijn h2

De titel is een h1 (Heading Level One). Een subtitel daaronder kan in Word wel, maar in WordPress meestal niet omdat het daar slecht kan zijn voor de SEO.

Alle tussenkopjes zijn h2, dus nooit zelf letters groter of vet maken! Zoek uit waar dat zit in jouw versie van Word (via Stijlen), en hoe dat in jouw WordPress-thema gaat (of gebruik de Classic Editor – dat is een plugin).

De intro moet met een Lees-verder-knop erachter in WP. Belangrijk voor je homepage, zodat alle korte teksten daar op de juiste plek wordt afgesneden. In de nieuwe WP: tik de PLUS, tik / en tik “Meer“. In de Classic Editor van WP is er een knopje voor.

Streamers en bijschriften

Een Blockquote (Control-Alt-Q) kan je als streamer gebruiken. Zo’n blokje valt extra op. In de Classic Editor van WP is er gewoon een knopje. In de nieuwe WP: tik op Plus > Citaat. In Word heet het Citaat of Duidelijk citaat.

Gebruik ook Blockquotes oftewel Streamers. Dit is een voorbeeld daarvan.

Zet in je tekst ook een plaatje met een bijschrift. In zowel Word als WordPress zit dat bij de instellingen van het plaatje (zie ook het filmpje verderop).

Schilderij mix Photo copyright © 2024 AJ Bergshoeff
Bijschriften worden altijd door iedereen gelezen

Zachte en harde returns

Een harde return is een nieuwe alinea, en een zachte return (Shift Return) is een nieuwe regel. Zet bijvoorbeeld zo een adresblokje neer, met Shift Returns:
AARTJAN.nl
Hoofdstraat 1
1000AJ Amsterdam

Vet, cursief en opsommingen

Gebruik vet en cursief op de juiste plekken. Vet is Bold en cursief is Italic. Titels van boeken of films en citaten zijn bijvoorbeeld altijd cursief. De nieuwe woorden voor Bold en Italic in HTML zijn strong en emphasis.

Gebruik ook ergens opsommingen, eentje met cijfers en een met bullets: in vrijwel alle software en in de Classic Editor  met de knopjes daarvoor. In de nieuwe WordPress: Klik op de Plus en tik “Lijst” en kies vervolgens nummers of bullets.

Nooit zelf nummeren! Altijd de software laten doen. Dan kan je nog verplaatsen of verwijderen.

Links

Een link maken doe je meestal met Cmd-K (of klik het ketting-icoon). Er zijn drie soorten links. Plaats er van elke minstens eentje:

  1. Interne links. Ga naar een Bericht op je website. Zoek in de tekst een woord of zin die je wil laten linken naar iets op je eigen website: interne links. Selecteer de woorden > Cmd-K > en tik dan een woord. WordPress zoekt dan voor jou. Klik daar iets aan.
  2. Externe links. Zoek een woord of zin die naar een website moet linken. Deze link moeten openen in een Nieuw Venster. Je kan dit bij de link aanvinken. Of je doet het desnoods met target=_blank in de HTML-code:
    <a href="https://nu.nl" target="_blank">
  3. Nofollow links. Als je niet wil dat zoekmachines bepaalde links volgen kan je dit in de code (of met een plugin) aangeven. Dit is bijvoorbeeld goed gebruik bij betaal-links, want Google kan strafpunten geven als je alleen maar follow-links gebruikt. Als je niks doet is elke link follow. Maak een link naar een product op BOL.com, en zet daar nofollow aan:
    <a href="https:/bol.com/" rel="nofollow">PRODUCT</a>

De Code editor en pre / code

Je kan de code van de tekst (de HTML) editen in WordPress via de knop Visueel / Tekst. In nieuwe WP heet dat de Code editor (Control Alt Shift M). Als je een beetje code kent dan kan je hier dingen wijzigen die anders niet kunnen.

Probeer PRE en CODE. PRE zit ook bij de kopstijlen en heet daar Gepreformatteerd. Het wordt meestal gebruikt voor voorbeeld-code. Gebruik ook ergens <code> voor inline code die kan afbreken. De <pre> is voor block code die niet afbreekt en <pre><code>  is block code die wel afbreekt:

<pre> Dit is zo'n blokje voorbeeld-code </pre>

Is er nog meer opmaak?

Ja, er kan nog meer, zoals Kapitalen, Kleinkapitaal (small caps), onderstreping, doorgehaald, <abbr> voor afkortingen, tabellen, formulieren, horizontale lijnen, <address> en <input type=tel> voor telefoonnummers.




Filmpjes

Opmaak van tekst in Word:


Bijschriften, zachte returns en Nummering in Word:


Opmaak van tekst in WordPress (Classic Editor):

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *