Nieuwjaarsgroet en SRT

Spreek een nieuwjaarsgroet in voor je vrienden en familie, en zet daar gestylede ondertitels bij. Vertel iets persoonlijks over afgelopen jaar en sluit af met een mooie nieuwjaarsgroet. Gewoon op je laptop, met de camera, of op je telefoon. Ongeveer 20 seconden lang, dus niet heel kort.

Bijvoorbeeld: “Ik hoop dat volgend jaar net zo mooi wordt als vorig jaar, want… ” en dan iets persoonlijks, zodat je familie in Australië ook iets over je hoort.

  1. Upload het naar Youtube, en het wordt automatisch ondertiteld. Pas de teksten aan. Download de SRT (het ondertitel-bestand, zie hieronder).
  2. Open het in Adobe Premiere en importeer die SRT. Pas verder bij, en speel met de vormgeving: lettergrootte en kleur. Doe bijvoorbeeld een paar teksten heel groot.
  3. Sluit af met een plaatje, zoals de Gouden Bling letters of je kerstboom (sleep de plaatjes in Premiere).
  4. Exporteer het met Preset Medium en lever het in op Teams.

Het gaat erom dat filmpjes op social media vaak zonder geluid worden bekeken. Dus dan moeten er ondertitels bij…

Ondertitels (srt) maken en editen

Upload je film naar Youtube, en het het wordt automatisch ondertiteld. Je kan de ondertitels daar Bewerken, op allerlei manieren. Klik daarna op Publiceren.

Daarna kun je de ondertitels bij de Drie puntjes (naast de knop Bewerken) ook downloaden > als SRT.

Dat bestand kan je slepen in Adobe Premiere, en sleep ook je video erin.
Of: Window “Text” aanzetten > kies “Import SRT”.

Pas dan de vormgeving aan van de letters: dubbelklik de gele SRT-blokjes in de Timeline (zet Window > Essential Graphics aan, of rechtsklik op de gele blokjes). Varieer in lettertype, grootte en kleur.

Cross dissolves (Fade) of andere Effecten kan je vanuit “Effects” slepen op het begin of einde van clips.

Meer weten over ondertitels? Lees dit artikel.