WordPress Plugins

Met plugins kun je oneindig veel functies toevoegen zoals sliders, galeries, formulieren, polls, winkelmodules, social sharing en SEO. Hier een aantal oefeningen met de populairste plugins.

Veel van onderstaande plugins – of varianten daarop – staan ook al in het Jetpack. Dat is een verzameling met populaire en handige plugins. Op je eigen WordPress-site kun je Jetpack aanzetten (een gratis WordPress.com-account is dan nodig).

Word-docx-import. Met de Hoo Doc importer kan je een Word doc importeren, inclusief alle stijlen en opmaak. Je ziet de Word-knop wel in de editor staan. In de nieuwste WordPress als je de Plus klikt:

Word docx import plugin: om ook de opmaak van Word te importeren

Galerie. Probeer de standaard WordPress galerie, zonder plugin. Lees de plaatjes info. In een Bericht of Pagina klik je Media toevoegen > en dan Galerie. Het werkt beter met de plugin Easy Fancybox (een variant op Lightbox) dus probeer die ook uit. Je kan ook uitgebreide plugins voor galeries gebruiken zoals de NextGEN gallery, met veel opties. Een tip is ook de Responsive Gallery. Jetpack heeft voor galeries de Carrousel.

Contactformulier. Activeer de plugin > Contact Form 7. Bekijk de opties, en lees de info. Maak je eigen contactformulier en plak de shortcode in de betreffende pagina, zoals je Contact-pagina. Check of de verzonden mail aankomt. Met Contact Form 7 kun je ook uitgebreide bestelformulieren maken.

Jetpack heeft ook een eenvoudig Contact form.

EU Cookie Law. Een simpele plugin voor de (irritante) cookie-waarschuwing die officieel nog verplicht is.

Statistieken. Activeer bijvoorbeeld WP Statistics, en bekijk de opties. Nog beter en uitgebreider is Google Analytics, dat kan ook met plugins. In Jetpack zit het ook al.

Instagram feed. Installeer een plugin voor instagram, en je kan je live feed plaatsen in je WordPress site.

Social Media. Bijv Sassy Social Share. Of “Delen” in Jetpack, of Custom Share Buttons with Floating Sidebar – dat zijn allemaal plugins voor Sharing Buttons. Je kan een post ook automatisch delen op social media, bijvoorbeeld met Social by Mailchimp, of met Publicize (Publiceren) in Jetpack. Via Extra Sidebar Widgets in Jetpack kun je ook Facebook Like buttons plaatsen, of je laatste Tweets automatisch in een sidebar tonen. En als je wil dat men reacties kan achterlaten via hun social media accounts kan dat ook, bijvoorbeeld met Jetpack-Opmerkingen.

SEO. Activeer Yoast SEO. Deze plugin helpt je om je Berichten Google-vriendelijk te maken. SEO (Search Engine Optimization) is extreem belangrijk voor je website: je wil gevonden kunnen worden, en je wil graag hoog in de zoekresultaten komen. Bij het schrijven van elk bericht krijgt je nu gerichte tips hiervoor. LEES HIER MEER OVER SEO

Wordpress SEO by Yoast
SEO WordPress Yoast – WordPress cursus

Slider.  Als je zelf een slider-plugin aanzet kan je met de shortcode die slider ergens plaatsen. Helaas kan dat vaak niet bovenaan, waar je ‘m vaak juist wil. Dan moet je de shortcode in de PHP-templates zetten, en dat kan niet op de leerlingen-multisite of op de gratis hosting bij WordPress.com. Als je zelf de eigenaar van de site bent (oftewel je eigen hosting hebt) kan dat wel: dan kun je via Weergave > editor alle HTML en PHP aanpassen, of via FTP die bestanden aanpassen.

In sommige thema’s zit er al standaard een slider, zoals bij Vantage. Bekijk daar dan de thema-opties en pas de slider aan.

Poll en Quiz. Daar zijn ook plugins voor, zoek maar op “poll” of “quiz”.

PDF Embedder. Met een plugin zoals Pdf Embedder kun je een pdf afbeelden in de pagina. Het kan ook een multi-page pdf zijn.

Om een pdf te croppen of de bestandsgrootte drastisch te verkleinen zijn er online tools zoals smallpdf.com of pdfresizer.com

Push notificaties. De nieuwe manier om bezoekers op de hoogte te stellen van een nieuwe blog of van een update. Kun je o.a. instellen met de plugin van OneSignal. Dit kan alleen per domein, dus op je site bij rocweb kan dit helaas niet. Als je een eigen domein hebt kan het wel. De voordelen zijn dat de bezoeker geen email-adres hoeft op te geven, en dat men ook meldingen van updates van krijgen, niet alleen van nieuwe blogs. De oude gewone manier van abonneren is Volgen via email, dat zit o.a. in JetPack.

Chatbox: tegenwoordig wordt chatten vaak gebruikt voor Help en Klantondersteuning, en is dan superhandig. Zie bijvoorbeeld tawk.to

Video gallery. Met een plugin als Vimeography kun je een video gallery maken.

Portfolio plugins. Hier een lijstje met de 9 beste Portfolio plugins.

WordPress Avatar: om custom Avatars bij Gebruikers af te beelden. Zit ook al in Jetpack.

Google Maps: handig en leuk, bijvoorbeeld WP Google Maps.

Easy Google Fonts: een plugin voor aangepaste fonts en typografie. Dit kan ook direct met Custom CSS. Een Google Font roep je dan zo aan (zie de Google Fonts website):

@import "http://fonts.googleapis.com/css?family=Roboto";

Elementen style je dan als volgt, in je Custom CSS:

h1, h2 {
 font-family: "Roboto";
}

Je eigen fonts kun je omzetten naar webfonts met een web font generator zoals Fontsquirrel. In de Custom CSS zet je dan bijvoorbeeld dit neer:

@font-face {
 font-family: 'Impact';
 src: url('http://server.nl/css/impact.eot') format('eot'), url('http://server.nl/css/impact.woff') format('woff'), url('http://server.nl/css/impact.ttf') format('truetype'), url('http://server.nl/css/impact.svg') format("svg");
 font-weight: normal;
 font-style: normal;
}

Favicon. Sinds 4.3 zit dit in de Thema-opties (Weergave > Customizer > Site identiteit). De oude manier kan ook nog: Activeer een Favicon-plugin (zoals Real, of die van Jetpack) en stel die in. Check ook je web app icon op je mobiel (voeg je website toe aan je startscherm). Na toevoegen op je startscherm is je website dus al een App geworden. Zie de tips over responsive design.

Column Shortcodes. Om kolommen te kunnen maken. Staat op ROCweb al aan: naast de knop “Media toevoegen” zie je een knop staan waarmee je een kolom kan kiezen. De shortcodes van die kolom worden dan in het artikel toegevoegd, en de inhoud van de kolom zet je tussen deze twee shortcodes.
(Dit kan overigens ook zonder plugin: met HTML en CSS.)

Overige plugins

Een aantal plugins zou je standaard aan kunnen zetten: Delete Original Image en Simple Custom CSS. Custom CSS zit ook al in het Jetpack en tegenwoordig ook al in de meeste thema’s. Akismet is een plugin om spam te voorkomen; kan ook gratis. BBPress is een plugin voor een community, hier staat een vergelijking van commenting-plugins. List category posts kan een lijst tonen van alle artikelen in een bepaalde categorie, met allerlei opties. Bij een website die nog niet online mag kun je de plugin Coming Soon Page & Maintenance Mode gebruiken. Daarin kun je o.a. ook een meta-redirect zetten naar een andere tijdelijke website, via Advance > Header scripts, bijvoorbeeld zo:

<meta http-equiv="refresh" content="2;url=mijnanderesite.nl" />

Voor het verhuizen van WordPress zijn er ook  plugins zoals All-in-one WP Migration. Een optie voor verhuizen zit ook in Backup-plugins zoals in UpdraftPlus. Soms heb je ook een Search and Replace plugin nodig, bijvoorbeeld als je SSL aanzet.

Een child-theme maken kan met een plugin zoals Child Theme Configurator.

Webshop

WordPress wordt een shop met de gratis WooCommerce winkel-plugin, met Mollie als payment provider en met bijvoorbeeld Storefront als thema. Met je eigen hosting en domeinnaam ben je meteen in business. Alternatief is een “hosted” oplossing, en dan kom je meestal terecht bij Shopify.

WordPress beveiliging en updaten

Voor extra beveiliging kan je een plugin tegen DDOS-misbruik activeren (Remove XMLRPC Pingback Ping). Er zijn ook plugins voor inlog-beveiliging (Login Lockdown) en voor Brute Force Login Protection. Ook in het Jetpack zitten dat soort plugins. Je kan ook uitgebreide beveiliging aanzetten, zoals Wordfence. Tijdens het installeren van WordPress op je eigen server krijg je vaak ook al extra beveiligingsopties.

Omdat plugins zelf ook kwetsbaar zijn moet je die regelmatig updaten. Handmatig vanuit het Dashboard, of automatisch, via de instellingen direct op de server, of via het gratis WordPress.com account (zo’n account is sowieso handig, en ook nodig voor het Jetpack). WordPress moet je zelf regelmatig updaten voor verbeterde veiligheid. Een thema updaten kan ook, maar handmatige aanpassingen aan het thema gaan dan verloren; die moet je dan opnieuw doen, of je moet een child-theme maken. Custom CSS blijft wel bewaard, ook na een update van een thema.

Je kan https:// gaan gebruiken in plaats van http:// met een SSL-certificaat. Dat is nodig bij een shop of betaalsysteem. Er is ook een plugin voor: Really Simple SSL.

WordPress backup en snelheid

Updaten kan altijd fouten met zich meebrengen, dus een Back-up voordat je update is aan te raden. Dat kan vaak direct op de server, automatisch, maar het kan ook met plugins zoals UpdraftPlus Backup/Restore. Deze populaire plugin kan van alles, zoals backups maken op je Dropbox of Google Drive. Of migreren (verhuizen).

Je kan een WordPress site sneller maken met een Cache plugin zoals ZenCache of WP Super Cache of Total Cache. Hier meer tips om snelheid en performance te verhogen.

Force Refresh kan handig zijn om de bezoekers de nieuwste versie te laten zien: dat kan ook met ReBusted.