SEO: Search Engine Optimization

SEO (Search Engine Optimization) is extreem belangrijk voor je website: je wil gevonden kunnen worden, en je wil graag hoog in de zoekresultaten komen. Je kan hele dure cursussen en trainingen hiervoor volgen, want deze kennis is goud waard. Maar je kan ook gewoon deze pagina doorlezen en een plugin gebruiken: Yoast SEO. Bij het schrijven van elk bericht krijg je dan gerichte tips. Deze plugin helpt je om je website voor Google te optimaliseren.

Onderaan het bericht, bij SEO > Sleutelwoord, geef je het Focustrefwoord op waarop je gevonden wil worden. Die zoekterm kan 1 woord zijn, maar mag ook uit 2 of 3 woorden bestaan. Zoek  de best scorende variant van jouw zoekterm op Google Trends. Bedenk welke zoektermen je bezoekers zullen intikken. Vergelijk zoektermen en beperk je regio bijvoorbeeld tot Nederland. Een voorbeeld: in een blog over songteksten noem je het lyrics, en niet songtekst. Ook in Nederland!

google trends seo tip
Google Trends SEO tips
 • Bewerk de berichten totdat alle punten onderaan bij SEO op groen staan. Uitleg staat erbij, en is meestal wel begrijpelijk.
 • De SEOTitel is de titel van het Google-blokje. Dat blokje laat zien hoe jouw pagina er in de Google zoekresultaten uit ziet. Dit blokje bestaat uit een titel, een url (slug) en een meta-beschrijving. Klik erop om het te bewerken. Je focustrefwoord moet bijvoorbeeld in alledrie staan.
 • Kijk naar alle groene bolletjes hieronder en lees de teksten die erbij staan. Dat zijn meteen alle belangrijke SEO-tips achter elkaar!
Wordpress SEO by Yoast
SEO WordPress Yoast – WordPress cursus

De belangrijkste SEO-tips

 1. Onderzoek de waarde van je trefwoord en de alternatieven op Google Trends.
 2. Je pagina moet zo vaak mogelijk op grote sites vermeld worden, als link
 3. De tekst moet minstens 300 woorden bevatten…
 4. …of 900, als het je belangrijkste content betreft
 5. De pagina moet uitgaande links bevatten, dus links naar andere grote toonaangevende websites over dat onderwerp
 6. Er moeten ook interne links in: links naar pagina’s die op jouw website staan
 7. Publiceer je pagina ook op je social media, vooral ook Google Plus.
 8. Check of die social media wel publiek staan, dus niet afgeschermd en privé.
 9. Het trefwoord (of trefwoord-zin) moet ook voorkomen in tussenkoppen en koppen
 10. Het trefwoord moet voorkomen in de url (spaties worden streepjes)
 11. De afbeeldingen moeten in de Alt-tag het trefwoord bevatten
 12. Het trefwoord moet niet te weinig, maar ook niet te veel voorkomen
 13. In de eerste alinea moet ook het trefwoord staan.
 14. In de SEO title moet het trefwoord aan het begin staan. Dit is de kop van het Google-blokje, dus zoals je pagina in Google wordt getoond. Deze tekst staat niet in je artikel, het is niet de koptekst boven je artikel. Het mag niet te kort en niet te lang.
 15. De meta description is de tekst onder de SEO title, zoals je pagina in Google wordt getoond. Dit moet goed en pakkend geschreven zijn, en moet ook je trefwoord bevatten. Niet te kort en niet te lang.
 16. Je mag niet altijd dezelfde trefwoorden gebruiken.